Міжнародний проект “Beading the womantory” | Харківський фаховий коледж технологій та дизайну

Міжнародний проект “Beading the womantory”

         Історія і міфологія – той клей, який збирає нас воєдино, та база, на якій ростуть гідність і самоповагу. Проте жіноча історія занадто часто невидима для пересічних очей. Метафора Марти Богачевської-Хом’як, яка порівняла історію жінок з традиційною вишивкою білим по білому, на жаль, вірна. Тому народився проект, метою якого було виявити і знову показати світу «білі», часто невідомі особи вчених, художниць, правозахисниць, письменниць. Розфарбувати минуле і взяти участь в діянні не тільки історії, а й великого полотна для унікального і єдиного в Україні Gendermuseum – Музею жіночої та гендерної історії, який створюється в Харкові (авторка музею, його директорка – Тетяна Ісаєва).

проектпроект beading the womantory.doc

         За ідеєю авторки проекту, викладачки нашого коледжу, Марії Щербини, символом, метафорою того, як люди і їх життя формують історію, став доісторичний молюск амоніт. 400 млн років тому він плавав, а зараз все ще надихає майстринь і майстрів. Амоніт (дизайн його разробила Ольга Буяджі) надрукували на великому полотні, а на ньому спірально розташували портрети діячок (героїнь вибирали учасниці та учасники проекту). Поруч з кожним портретом – символ, сплетений або вишитий бісером, який розповідає про те, що зробила ця особистість для людства. Підписів немає. Арт-проект – привід для просвітницької лекції і взаємонавчання.

анонс проектапроект beading the womantory.doc

         Тема виявилася настільки актуальною і важливою, що майстрині і майстри з усього світу відгукнулися, і бісерні шматочки проекту поїхали до Харкова з Бельгії, Білорусі, Великобританії, Німеччини, Росії, США, Швейцарії та, звичайно, різних міст України. Результат: 35 персоналій, 34 особи, що плетуть історію.

презентация проектапроект beading the womantory.doc

         Студентки групи Д-21 Харківського коледжу текстилю та дизайну, Ксенія Попова, Маргарита Бандурян і Єлизавета Колінько вишили ракету для Айлін Марі Коллінз, першої командуючої Спейс Шатлом, мумі-троля для письменниці Туві Янссон і квітку для художниці Рашель Рюйш. Учасниці отримали сертифікати.

         Героїні проекту – це не тільки особистості, які творять історію, а й поведінкові моделі, приклади і натхненниці для тих, хто йдуть слідом.

         Проект на запрошення команди міжнародного журналу «Модний» взяв участь у виставці «Craft. Business & Hobby», яка проходила в Харкові, в травні місяці, а потім в Global gender forum – Міжнародному гендерному форумі, організованому у липні цього року в Харкові.

         У перспективі – поява проекту в Києві на жовтневій виставці, публікації і не тільки. Робота триває.